Trauma. Het woord zelf doet ons vaak denken aan mensen die een oorlog hebben overleefd. Het is echter meer dan dat. Een trauma is een gebeurtenis dat ons heeft getekend, een wonde die nog open ligt.
Het zijn gebeurtenissen en gevoelens die ons achtervolgen en een impact hebben op ons dagelijks bestaan.
Verschillende gebeurtenissen kunnen verschillende gevolgen hebben voor mensen.
Is het zo dat je na elke negatieve gebeurtenis een trauma overhoudt hieraan?
Niet zozeer.
Is het eenmalig of zijn er verschillende zaken gebeurd doorheen de jaren? Had je zaken die je hebben kunnen beschermen? Veiligheid? Een steunende omgeving? Kon je vechten hiertegen op je eigen manier? Werd je chronisch blootgesteld hieraan?
Dit en nog veel andere zaken bepalen of ingrijpende gebeurtenissen ons blijven achtervolgen of niet. Zoals je ziet, is het niet gebonden aan specifieke gebeurtenissen.
We zijn allen mensen en het leven overkomt ons, jammer genoeg ook erg ingrijpende gebeurtenissen.
Traumata kunnen ons dagelijks leven verhinderen in de vorm van angsten, neerslachtige gevoelens, wederkerende negatieve gedachten, nachtmerries,... Het kan ervoor zorgen dat je (emotionele) flashbacks ervaart: het gevoel dat je nog steeds in een oude gebeurtenis leeft of bepaalde beelden zich blijven afspelen in je gedachten. Het gevolg: we blijven overleven in plaats van te leren leven. We voelen ons constant in gevaar.
In therapie leer je deze gebeurtenissen en gevoelens te plaatsen. Jammer genoeg kan je in therapie geen gebeurtenissen verwijderen, maar je kan de pijn samen verzachten. De gevolgen van trauma (wereldbeeld, zelfbeeld, visie/houding in relaties,..) kan je hierdoor anders aanpakken zodat je anders leert omgaan met jezelf en de wereld. Je leert afscheid nemen van de zaken die je kwellen.
Je leert een coherent verhaal te maken van de chaos die je met je draagt. Je leert terug te vertrouwen, te durven zijn, te lachen, te leven.
Ik vergelijk het altijd met 'kintsugi' binnen de sessies met mijn cliënten.
Kintsugi is Japanse kunst waarbij ze gebroken keramiek herstellen met goudkleurige lijm of lak.
De gedachtengang hierachter is dat tekens van breuk en herstel bijdragen aan de schoonheid van het voorwerp.
Therapie lijmt ook op deze manier alle stukken terug bijeen. Hopeloosheid wordt hoop, schaamte wordt vervangen door trots. Dit zodat de open wonde die je met je draagt geheeld kan worden en je uiteindelijk je verhaal leert omzetten in kracht. De kracht die je eigenlijk altijd al in je had, maar die je uiteindelijk leer te zien en ervaren.
Een sessie inplannen of vragen, twijfels, bemerkingen?
info@onlinepsy.be
Heves Kaya
Klinisch psycholoog

Picture by Miguel Bruna
Comments